Sprookjesfiguren schaakmat gezet

Dans. Voorstelling voor kinderen 7+: Dansjemat. Choreografie Lonneke van Leth. Gezien: Theater aan het Spui. Daar nog te zien tijdens de herfstvakantie. www.theateraanhetspui.nl.
****

Roos van Put

Met de daadwerkelijke regels van het schaakspel heeft Dansjemat eigenlijk niet veel te maken, ook al komen in de voorstelling – de eerste die Lonneke van Leth  voor de jeugd maakte – de witte en de zwarte koningin voor. Veel eerder is het schaakbord een kader waarbinnen zich een spel afspeelt, dat ook associaties oproept met tennis. Alleen al door de hoog op de toren gezeten goede fee, die als een heuse scheidsrechter erop toeziet dat er eerlijk wordt gespeeld. Wat uiteraard niet gebeurt, want sprookjesfiguren zijn net als (grote en kleine) mensen.
Rode draad in het geheel is de vraag wie de mooiste van het land is. En natuurlijk strijden zowel de witte stukken (Koningin, Prins, Roodkapje, Doornroosje) als de zwarte (Koningin, Slang, Dood, grote boze Wolf) om die eer. Wat ontaardt in een bonte aaneenschakeling van scènes gevuld met verleidingen en confrontaties tussen sprookjesfiguren. Compleet met vileine ingrediënten, melige grappen én tovertrucs, uiteraard.

Dansjemat is een voorstelling waarin veel samenkomt; variërend van diverse sprookjesfiguren tot en met de keuze van de muziek. Want naast klassiek is te horen hoe de prins fantastisch kan rappen. Opmerkelijk is ook de keuze van het schoeisel: Roodkapje op spitzen, de Dood op skates. Dat het geen rommeltje wordt, maar juist een vermakelijk, boeiend en herkenbaar geheel komt doordat de elementen van een spel – wat voor competitie dan ook - de ijkpunten van de voorstelling zijn. Ofwel: Er was eens … een choreografe en die heette Van Leth. En zij moest maar vaker kindervoorstellingen maken.